Jeżeli miałabym ze wszystkich posiadanych i opisywanych książek kucharskich wybrać dwie naj - to pokazałabym Wam te dwie które pokażę Wam dziś. Czynie to z niekłamaną przyjemnością bo jest co poczytać, jest się w czym rozsmakować no i jest się na co napatrzeć !
Już za same wizualne doznania przyznaję obu pozycjom 6+.
Rewelacyjne wręcz zjawiskowe publikacje oraz duży format to ich wspólna cecha poza tym są całkiem różne dlatego zainteresowanych zapraszam dalej.
Rewelacyjne wręcz zjawiskowe publikacje oraz duży format to ich wspólna cecha poza tym są całkiem różne dlatego zainteresowanych zapraszam dalej.
Jako napływowy mieszkaniec prawdziwej wsi ciesze się jak dziecko z tego, że natura jest tak blisko. Jako mała dziewczynka uwielbiałam wyjazdy na wieś bo mogłam wszystko jeść prosto z ziemi, z krzaka z drzewa. Wszystkie skarby natury mamy dosłownie pod nosem, na wyciągnięcie ręki. Nigdy nie zapomnę raczkującego Wojtka między krzaczkami poziomek, uradowanego od ucha do ucha. Bogactwo jakie czerpiemy z ogródka, folii, sadu, pól a także od zwierzaków bo nie można tu zapomnieć o krówce czy kurach jest bezcenne. Dzieciaki najczęściej nie potrzebują obróbki czegokolwiek, najchętniej wszystko by jadły takie jakie jest. Nie mniej jednak smak potraw przyrządzonych z lub na bazie naturalnych i osobiście wyhodowanych składników jest niezastąpiony. I choć urodzonam w mieście i latami piłam mleko z kartonu i jadłam jajka z wytłoczek to dziś różnica między mlekiem a mlekiem jest dla mnie nie do przeskoczenia.
Smaki natury. Skarby pól, lasów i ogrodów w twojej kuchni
To istna skarbnica wiedzy dla każdego fana ekologii, smakosza, mieszkańca wsi.
To istna skarbnica wiedzy dla każdego fana ekologii, smakosza, mieszkańca wsi.
Trzy rozdziały:
- Skarby pól
- Dary lasu
- Przysmaki z ogrodu
Książka to niezwykła podróż po świecie smaków. Rozpoczynając od opisu zbóż i licznych przepisów na pieczywo wszelkiego pokroju i rodzaju. Chlebusie, bułeczki, pumpernikiel, focaccia, rogale, ciabaty a nawet chałka. Nie radzę Wam tej książki oglądać na głodzie bo ślina ciekanie nawet po sowitym obiadku. Dary lasu to owoce leśne oraz grzyby. Desery, koktajle, sorbety - ten rozdziała rozpoczyna się baaaardzo kusicielsko. Ciasta, tarty dżemy, czegóż tu nie ma. Nawet nalewki znalazły tu swoje miejsce. A co po słodkościach rzecz jasna grzybne dania. Ostatni rozdział, zawiera wszystko to co znajdziemy w ogrodzie, tak warzywa jak i owoce, nasze rodzime, najsmaczniejsze. Ile korzyści daje nam ich spożywanie, jakie witaminy i inne wartościowe składniki w nich znajdziecie, dowiemy się z wstępu do rozdziału, potem natomiast będzie tylko ciekawiej. Pikantna surówka z marchewki, chłodnik litewski, placuszki z cukinii, omlet z fasola szparagową, semifreddo śmietankowe z musem porzeczkowym, to tylko wybrane z wielu dań na które z pewnością się skuszę niech, no tylko wiosna pokaże swe oblicze :)
Piękne wydanie, proste opisy, no i te zdjęcia !!!
Smaki natury. Skarby pól, lasów i ogrodów w twojej kuchni
Autor: praca zbiorowa
Strony: 224, Format: 21,5x27,5 cm
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Olesiejuk
Kategorie: poradniki, kulinaria
Oprawa: oprawa twarda
Autor: praca zbiorowa
Strony: 224, Format: 21,5x27,5 cm
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Olesiejuk
Kategorie: poradniki, kulinaria
Oprawa: oprawa twarda
Tą książkę wybrałam w ciemno, skusiła mnie okładka, uwielbiam bezy - nie umiem ich robić ale mogłabym jeść w nieskończoność. I co najciekawsze książka okazała się najciekawszym zbiorem przepisów jakie mamy.
To zbiór zupełnie podstawowych i prostych a za razem najukochańszych, najczęściej przyrządzanych, najszybszych, najsmaczniejszych przepisów jakie znam. Jest też moc takich na które od dawna miałam ochotę i które udało mi się zrobić właśnie dzięki tej lekturze.
Co o książce pisze autorka przeczytajcie:
Oddaję w Wasze ręce zbiór moich ulubionych
przepisów, wyszukanych w szufladach i notesach mamy, babć oraz ciotek.
Receptury na smaczne jedzenie, które od zawsze podawało się w moim
rodzinnym domu, wciąż sprawdzają się wyśmienicie. Są tu zarówno dania
odpowiednie na zwyczajny obiad, jak i specjały idealne na imieninowy czy
świąteczny stół. Tradycyjna, polska, domowa kuchnia.
Nic dodać nic ująć, cudowne przepisy, odrobina nostalgicznych zdjęć i cennych rad oraz wskazówek. Klimatyczne wydanie które sprawia iż przeglądając tą książkę czułam się jak w domu, jakbym na chwilę wróciła do czasów dzieciństwa.
Jakie rozdziały odnajdziemy w tej publikacji:
Zupy, Dania mączne, Dania mięsne, Jarzynki i surówki, Specjały do kanapek, Przekąski na domowe uroczystości, Przysmaki ze spiżarni, Ciasta i ciastka. Przejrzyście, czytelnie i konkretnie. Na co dzień i od święta, na szybko i na dłuższy czas spędzony przy kuchennym blacie. Dla każdego coś fajnego.
Format: 21,5x27,5 cm
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Olesiejuk
Kategorie: poradniki, kulinaria
Oprawa: oprawa twarda
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Olesiejuk
Kategorie: poradniki, kulinaria
Oprawa: oprawa twarda
Smacznie i pięknie :)
Piękne te "Smaki natury", ślicznie wydane!
OdpowiedzUsuń