Strony

14 mar 2019

Podano do stołu. Savoir-vivre dla dzieci (i nie tylko)


Już dawno poszukiwałam dobrze napisanej książki w temacie, zachowania przy stole, napisanej dla dzieci, z myślą o nich, ale procentującej na całe życie. Dobrze wiedzieć jak się zachować w danej sytuacji, umieć się odnaleźć w każdym towarzystwie i każdych warunkach. Im więcej wiemy tym swobodniej i pewniej możemy się czuć. To bardzo życiowy i potrzebny obszar tematyczny. Adamada nigdy ni zawodzi, zwłaszcza pod względem merytorycznego rozpracowania publikowanych lektur. 
Dobre maniery warto zaszczepić od samego początku, bo potem zakorzeniają się i nie są kwestią przypadku. Najlepszym nauczycielem jest przykład, dzieci zachowują się tak jak rodzice i bliscy. Taka książka powinna być czytana rodzinnie i rodzinnie wprowadzana w życie. 
Savoir - vivre przy posiłkach powinien obowiązywać w pewnej formie i w kilku podstawowych punktach, zawsze i wszędzie. Czy to w szkolnej stołówce, restauracji, pizzerii, na niedzielnym obiadku u babci, na urodzinach u kolegi czy po prostu w domu.
To nie pierwszy raz, kiedy trafiła w moje ręce publikacja opisująca tą tematykę. Jednak pierwszy raz tak dobra. Poza jednym, minusem... ilustracjami które, subiektywnie oceniając nie trafiły w gust mój, ani moich dzieci. Jednak o gustach się nie dyskutuje, obrazki można zobaczyć na kadrach. Przy czym jest to jedyna uwaga jaką mam, bo cała reszta to dla mnie majstersztyk. 




„Podano do stołu” to lektura autorstwa Irmy Kalniny, międzynarodowej ekspertki w dziedzinie komunikacji i etykiety biznesowej. Jesteśmy więc w rękach cenionego, uznanego eksperta i to czuć. 
Publikacja ma 64 strony, co jest zupełnie wystarczające aby opisać, wyjaśnić, objaśnić i pokazać wszystko co przy stole obowiązuje, obowiązywać powinno i wiele, wiele więcej. Co ciekawe i co nas zaskoczyło to fakt, że autorka zaczyna od ery kamienia i tak podążą kartami historii aż do dziś.
 To bardzo fajne wtrącenie które nauczył nas wielu ciekawych rzeczy. 

Po dziale "Dawniej było tak..." przechodzimy do części najistotniejszej a rozpoczyna ją dział "Sześć rzeczy, o których musisz pamiętać", aż chce się dodać, zawsze. Zawsze kiedy chcemy aby nasz posiłek był czasem przyjemnym i wartościowym. Poza tym odnajdziemy tu wiele niezbędnych i wartościowych uwag, rad, wskazówek. Jak nakryć prawidłowo do stołu? Jak kroić? Jak pomóc nożem widelcowi? Co z tymi łokciami? Co jeżeli nie smakuje, lub kiedy nie damy już rady więcej wcisnąć.
Jest też rozdział o sygnałach jakie daje układ sztućców. Warto je znać aby np nie stracić posiłku, gdy musimy na chwileczkę odejść od stołu. Nie pominięto też sytuacji nie do przewidzenia, czyli przypadkowych wpadek. Książka też wspomina o posiłkach które zdecydowanie wolno nam jeść palcami oraz o takich które bywają kłopotliwe. To wszytko i wiele wiele więcej, opisane w postaci krótkich i rzeczowych napisanych prostym i zrozumiałym dla dzieci językiem, tekstów. Autorka odpowiada w ciekawy i łatwy do zapamiętania sposób, na wszystkie, nawet te najbardziej kłopotliwe pytania. 






Dzieci i dorośli dowiedzą się co to stół szwedzki i jakie obowiązują przy nim zasady, odkryją czym różni się uroczysta kolacja, od takiej jaką serwuje się im na co dzień. 
Na samym końcu 12 punktów które warto zawsze mieć w głowie. Z tymi 12 zasadami nie zginiemy i odnajdziemy się podczas każdego posiłku. 

Jedzenie to codzienność, jest koniecznością, ludzie jedzą z potrzeby ale i z przyjemnością. Warto wiedzieć jak sprawić aby posiłki były przyjemnym, rodzinnym czasem, wspólnym czasem. Dobre wychowanie oraz przyswojony savoir - vivre  będzie procentował i zostanie z dziećmi na całe życie. 
Uważam tą publikację za obowiązkową w każdej biblioteczce. 



Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.