Kuchnia Polska w nowej odsłonie

by - listopada 30, 2017


Wydawnictwo Egmont wszystkie najciekawsze publikacje dla dzieci wydało w miesiącu listopadzie. Na grudzień natomiast zostawiono książki doskonałe na prezent ale dla grupy czytelników dorosłych. I tak też mogąc wybrać jedną z trzech pozycji wybrałam tą której nie mogłam się oprzeć już na pierwszy rzut oka. 
Wybór dobrej książki kucharskiej czy to na prezent czy na własny domowy użytek to rzecz nie prosta. Każdy ma swoje oczekiwania i preferencje a także umiejętności. Dlatego poza tym co możecie wyczytać w księgarni internetowej fajnie jest uchylić rąbka tajemnicy i zajrzeć pod okładkę. Przynajmniej dla mnie kupowanie kota w worku to rzecz mało przyjemna. Dlatego pozwolę sobie, zainteresowanym, pokazać co w naszej kuchennej biblioteczce piszczy.

Co mnie zachęciło do wyboru ?
Po pierwsze to, że mowa o Kuchni Polskiej, osobiście nie przepadam za potrawami udziwnionymi, które ani nie wiadomo jak zrobić, ani jak podać, ani tym bardziej jak jeść. Dlatego poszukując książek dla siebie, szperam za przepisami tradycyjnymi, sprawdzonymi, uniwersalnymi. 
Po drugie przyciągnął mnie wygląd książki - jest ślicznie wydana, bardzo świątecznie i polsko za razem, kwiecisty wzór, doskonałe prezentowe wydanie. 
Sam opis też jest dla mnie bardzo przyciągający:

Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży...
Te magiczne przepisy przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi.
To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia.
Zuza Zak, która jako dziecko wyjechała do Wielkiej Brytanii, ma wciąż w pamięci polskie krajobrazy i potrawy przyrządzane przez obie jej babcie. Pamięta pięknie nakryty stół, smak owoców zbieranych w sadzie, zapach kwiatów w babcinym ogrodzie – to za tym na co dzień tęskni. 
Znajdziemy w książce zatem pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami. Prosta polska kuchnia, w której wykorzystuje się sezonowe warzywa, kuchnia, którą każdy z nas zna z własnego domu.





Z jednej strony to polskie smaki, tradycyjne połączenia a z drugiej powiew świeżości i nowoczesności. Autorka bawi się przepisami łącząc w ciekawy sposób stare z nowym, znane z zaskakującym. 




Książkę wypełniają niezwykłe zdjęcia, czuć w niej pasję i miłość do ojczyzny.
Czuć to co autorka nosi w sercu. Czuć ducha. A takie książki są nie tylko zbiorem przepisów ale również małymi arcydziełami, które czystą przyjemnością jest nie tylko czytać i kosztować w przepisach ale nawet zwyczajnie oglądać, wertować i cieszyć oko, wyglądem potraw w tradycyjnej oprawie jaki i malowniczymi krajobrazami Polski. 






Dla każdego coś dobrego, są dania tradycyjne ale jest też część bardziej wykwintnych i wyjątkowych. Są dania na co dzień ale i te od święta i wielkiego dzwonu. Szybkie i czasochłonne. Proste i  bardziej skomplikowane. Jednak w mojej opinii wszystkie uniwersalne.

A może spodoba Ci się także

0 komentarze


Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.